23 Haziran 2020 Salı

Whois Sorgulama


   
  Her internet sitesi kendine özel bir IP adresine sahiptir. İnternet protokolü anlamına gelen bu adres sitelerin ve cihazların internet ağı üzerinden veri alışverişi yapmalarını sağlar. Noktalarla ayrılan dört rakam grubundan oluşan adres ile site bulmak zordur. İnternet aramalarında IP adresinin işlevini gören ve siteye erişimi kolaylaştıran fiziksel adresler ise domain olarak adlandırılmaktadır.

     Domainler siteye özel olduğu için bir domain ile birden fazla siteye ulaşmak mümkün değildir. Domain doğru siteye kısa yoldan erişim imkanı vermektedir. Site kurulurken domain ve uzantısı kişisel bilgiler ve iletişim adresleri karşılığında verilmektedir. Böylece internet sanal dünyanın ardındaki gerçek kişiliklerin bulunabilir olduğunu ve sanal dolandırıcılığın önüne geçerek gerçek kişilere ulaşma imkanı vermektedir. Domain whois domainlerin kuruluşu konusundaki bilgi veren protokoldür.

      Whois sorgulama ile domaini kullanan firma hakkında bilgi edinmek mümkündür. Domain alırken kullandığı e-posta adresi ve domainin durumu hakkında bilgi edinmek için whois sorgulama yapmak yeterlidir. Ayrıca domain alımı durumlarında domainin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için de whois sorgulama kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder